Annons
Nyheter

Säkerhetsråd i fokus vid Löfvenresa

Sveriges kandidatur till FN:s säkerhetsråd dominerar Stefan Löfvens blixtbesök i USA i veckan. Men statsministern ska också diskutera radikalisering och läget i Ukraina med vicepresident Joe Biden.(TT)
Publicerad 29 mars 2015
Sveriges kandidatur till FN:s säkerhetsråd dominerar Stefan Löfvens blixtbesök i USA i veckan. Men statsministern ska också diskutera radikalisering och läget i Ukraina med vicepresident Joe Biden. Det blir två intensiva dygn i New York och Washington
Sveriges kandidatur till FN:s säkerhetsråd dominerar Stefan Löfvens blixtbesök i USA i veckan. Men statsministern ska också diskutera radikalisering och läget i Ukraina med vicepresident Joe Biden. Det blir två intensiva dygn i New York och Washington

Det blir två intensiva dygn i New York och Washington DC för Löfven med följe - som kommer direkt från Kina. Huvudnumret, och det ursprungliga skälet till statsministerns resa, är en inbjudan att tala i FN:s ekonomiska och sociala råd Ecosoc, där ett intensivt arbete pågår med att ta fram nya hållbara utvecklingsmål. Löfvens anförande handlar om anständiga arbetsvillkor. Men både före och efter talet träffar Löfven FN-ambassadörer för att kampanja för Sveriges kandidatur till säkerhetsrådet.

””
””

Röstar 2016

Annons

Klart är att Sverige vill åt en plats i rådet 2017-18, men det vill även Italien och Nederländerna. Det blågula argumentet bygger på Sveriges historiskt goda FN-renommé och att Sverige står upp för principer som folkrätten, utveckling, nedrustning och mänskliga rättigheter.

””

Hur de senaste veckornas bråk med Saudiarabien påverkat kandidaturen vill han inte uttala sig om.

””

Veto problem

Dahlgren var själv FN-ambassadör när Sverige senast var med i säkerhetsrådet 1997-1998. Han nickar instämmande när de svåra låsningar som präglat rådet de senaste åren kommer på tal, främst när det gäller de fem permanenta medlemmarnas vetorätt, och understryker vikten av att reformera säkerhetsrådet. Till exempelvis har de ständiga medlemmarna Ryssland och Kinas veton hindrat resolutioner rörande Syrienkonflikten.

””

TT: Vilka frågor skulle Sverige driva om vi var medlemmar i dag?

””

Dahlgren tillstår att det var frustrerande att få höra att USA:s bomber föll över Bagdad den där decemberdagen 1998, när man i säkerhetsrådets inre rum diskuterade om det var legitimt att genomföra en militär insats i landet med anledning av de tröga vapeninspektionerna. Men å andra sidan lyckades Sverige och Japan få till ett fördömande av de provsprängningar av kärnvapen som Indien och Pakistan genomförde.

Till Vita huset

På måndag ska Stefan Löfven också möta FN:s biträdande generalsekreterare Jan Eliasson. Dagen därpå håller han ett anförande om globalisering på tankesmedjan Brookings i Washington innan han träffar vicepresident Joe Biden. Samtalen ska handla om situationen i Ukraina och problemet med unga som radikaliseras och ansluter sig till grupper som den extrema jihadiströrelsen Islamiska staten i Irak och Syrien.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons