TT inrikes

Saabs återstart kan försenas

TT inrikes Artikeln publicerades

Produktionsstarten på Saab kan komma att skjutas fram minst en vecka.

Samtidigt har underleverantörerna fått nog av biltillverkarens sinande kassa och själva bjudit in Vladimir Antonov.

Trollhättans terminal AB, som levererar däck till Saab, skriver i lönebrevet till sina anställda att arbetet i terminalen startar tidigast vecka 33, skriver ttela.se. Det är en vecka efter 9 augusti - riktmärket för Saabs planerade återstart.

Det kan betyda att återstarten skjuts upp.

– Den 9 augusti var ambitionen, men allt beror på när vi kan komma överens med leverantörerna, säger Gunilla Gustavs till TT.

Hur många leverantörer som återstår att komma överens med vill hon inte säga.

– Vi pratar inte om antal. Vi har kommit överens med en stor del, men vi är inte hemma ännu.

Lönerna ska dock komma som vanligt. Varken Håkan Skött, ordförande för Metall, eller Gunilla Gustavs på Saabs informationsenhet har hört något annat.

Bjuder in Antonov

Underleverantörerna, som vägrat leverera delar i avvaktan på att Saab ska betala sina skulder, har tröttnat på biltillverkarens problem med att få in nytt kapital. Därför har de bjudit in finansmannen Vladimir Antonov, som de hoppas ska få bli delägare i Saab.

– Det är inte fair som man håller på. Nu är det dags att de som säger nej till Antonov lägger korten på bordet. Varken regeringen eller Europeiska investeringsbanken (EIB) har kunnat tala om varför de inte godkänner honom, säger Svenåke Berglie, ordförande i Fordonskomponentgruppen, till Dagens Nyheter.

Lättvindiga lån

Antonov ska enligt planerna medverka på Fordonskomponentgruppens leverantörsdag i september. Bakom initiativet står Svenåke Berglie.

EIB:s tveksamhet inför Antonov kan hänga samman med att han kritiserats av Litauens riksbank. Den ska ha gjort gällande att Antonovs bank Snoras lånat ut pengar på ett lättvindigt sätt. Uppgifter som Antonov har tillbakavisat.

Sveriges regering har sagt att den kommer att fatta ett positivt beslut om Antonov – under förutsättning att han får grönt ljus av EIB och biljätten GM, som är delägare i Saab.