Annons
Nyheter

Så kan #metoo förändra framtiden

Kända och okända kvinnor har de senaste veckorna vittnat om sexuella övergrepp och trakasserier, när #metoo-kampanjen dragit fram över Sverige. Men vad händer när rösterna tystnat? Vi har frågat ett flertal experter om hur kampanjen kan leda till långsiktig förändring - och vad som kan gå fel. 1.(TT)
Publicerad 24 november 2017

1. Vad är det bästa med #metoo-rörelsen?

2. Om du blickar fram ett år - vilket är utfallet av den här kampanjen i bästa fall?

Annons

3. Och i sämsta fall?

4. Vad behövs göras för att det ska bli en långsiktig förändring?

Annika Elias, ordförande för fackförbundet Ledarna:

1:

””
””

2:

””

3:

””

4:

””
””

Per Larsson, expert i krisstöd och kränkande särbehandling på företagshälsan Previa:

Annons

1.

””

2.

””

3.

””

4.

””

Katarina Wennstam, författare och debattör:

1.

””

2.

””

3.

””

4.

””
Annons

Agneta Broberg, diskrimineringsombudsman:

1.

"Metoo-rörelsen har verkligen lyckats visa hur stort problemet med sexuella trakasserier är, och att det inte kan tillskrivas en viss bransch utan snarare genomsyrar stora delar av arbetslivet och det går inte längre att tro att detta inte förekommer på 'min' arbetsplats eller 'min' skola.

Kampanjen har också synliggjort det ansvar som arbetsgivare och utbildningsanordnare (skolor) har när det gäller både det förebyggande arbetet men även att utreda och åtgärda sexuella trakasserier. En av de viktigaste effekterna av #metoo-rörelsen är att utsatta nu vågar prata om sina upplevelser, både gamla och det som är aktuellt nu. Det borde inte längre gå att förneka problematiken och det vore anmärkningsvärt om inte detta nu leder till att arbetsgivare och utbildningsanordnare tar det ansvar de har enligt diskrimineringslagen."

2.

"Om ett år har de flesta arbetsgivare, och utbildningsanordnare, kommit en bra bit på väg i det förändringsarbete som uppenbarligen krävs, och arbetar mer aktivt förebyggande enligt diskrimineringslagen. Då finns det också goda rutiner som är kända på arbetsplatserna eller skolorna för att omhänderta uppkomna problem. Den som blir utsatt skäms inte längre utan säger ifrån."

3.

"I sämsta fall har den kraft vi nu upplever runnit ut i sanden, men jag tror faktiskt inte det. Jag tror att det här har varit en ögonöppnare för många och att det är början till en förändring. Men hur lång tid det kommer ta innan vi har kommit tillrätta med problemen är för tidigt att säga i dag."

4.

Annons

"Fortsätt prata om problemen och lyft frågan, och som arbetsgivare och utbildningsanordnare fortsätt jobba aktivt och förebyggande och skapa en kultur där sexuella trakasserier inte accepteras och där även arbetskamrater säger ifrån om de bevittnar att någon blir utsatt."

TT

Annons
Annons
Annons
Annons