Annons
Nyheter

Restaurang lät personalen stå för springnotor

En restaurang i Stockholm låter sina anställda betala för springnotor genom att dra summan från dricksen. - Det där avtalet är bara att kasta i papperskorgen, säger Per Persson, avtalsexpert på Hotell och Restaurangfacket, HRF.(TT)
Publicerad 11 december 2018

Det var inför julruschen som personalen på en restaurang i centrala Stockholm fick förklarat för sig att de nu skulle stå för springnotorna.

"Det är var och ens ansvar att hålla koll på sina bord", skriver företaget i ett mejl till de anställda som Stockholmdirekt tagit del av.

Annons

Restaurangen hänvisar till en paragraf i kollektivavtalet att om personal varit grovt vårdslös kan beloppet för springnotan dras från lönen.

Inte tillåtet

Men enligt HRF är det här inte tillåtet, och det är inte ovanligt att medlemmar hör av sig och undrar om det är tillåtet att arbetsgivaren drar av springnotan på personalens lön.

””

Han säger att arbetsgivare i nästan alla fall förstår efterhand att de har gjort fel.

””

Facket: "Förbjudet"

Stockholmsrestaurangens vd säger till Stockholmdirekt att man följer lagen och har ett avtal med personalen. Men enligt HRF är ett sådant avtal ogiltigt.

””

När det gäller punkten i kollektivavtalet om vårdslöshet stämmer det att andra regler kan gälla. Men enligt Per Persson är det mycket ovanligt att den tillämpas eftersom det kräver att personalen måste ha medverkat aktivt i springnotan. I övrigt är det arbetsgivarens ansvar att inte släppa ut gäster som inte betalat.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons