Annons
Nyheter

Regler för sidbyten dröjer

Exemplen på politiker och höga statstjänstemän som raskt hoppar över till näringsliv och lobbyism är många. Trots regeringens löften om att skärpa reglerna och internationell kritik dröjer en utredning(TT)
Publicerad 2 september 2015
””

Han vill inte säga något om när utredningen kan komma igång eller när tydliga regler för övergångar skulle kunna vara på plats. Han betonar att han inte är emot sidbyten som sådana, men att regler måste finnas. Sverige har bland annat fått kritik av Europarådet för att sakna regler.

Shekarabi motionerade 2013, när han var riksdagsledamot, om karantänsregler. Och före jul förra året var han snabbt ute med löfte om att det nu skulle bli av. Det var när en av de höjdarna i Stockholms läns landsting, sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M), bara månader efter att ha förlorat sin post, flyttade över till vårdkoncernen Aleris ledning.

Annons

Hägglund en av många

För några veckor sedan meddelade förre socialministern, Göran Hägglund (KD) att han tar plats i Aleris styrelse. Men många fler politiker, statssekreterare, och höga militärer har tagit steget över till en roll på andra sidan där deras nätverk och kunskaper om systemet värderas högt.

Den kanske mest uppmärksammade det senaste tio åren var när förre statsministern Göran Persson blev lobbyist för PR- och lobbyingbyrån JKL, mindre än ett år efter han avgått. Då gick proppen ur, har författaren och journalisten Bengt Ericson betecknat det som. I sin nya bok Den härskande klassen, om Sveriges politiska elit, tar han upp just sidbyten som ett växande problem och listar 180 politiker och höga tjänstemän som tagit steget.

Finns behov

””

Hon noterar att Göran Hägglund betecknat kritiken mot övergångar som "krypskytte mot politiker". Men det handlar inte om det, understryker hon.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons