TT-Inrikes

ÖB välkomnar höjda försvarsanslag

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Försvaret får drygt åtta miljarder kronor i höjda anslag sammanlagt för kommande tre år. ÖB Micael Bydén välkomnar de nya pengarna. De nya miljarderna till försvaret ingår i en färsk uppgörelse mellan regeringen, Moderaterna och Centern.(TT)

De nya miljarderna till försvaret ingår i en färsk uppgörelse mellan regeringen, Moderaterna och Centern.

– Det här är en viktig signal till Försvarsmakten, svenska folket och till omvärlden om att vi kommer att ta ansvar för säkerhetssituationen i vårt närområde, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

De nya miljarderna ska framförallt finansiera den försvarspolitik för 2016-2020 som riksdagen beslutade om 2015. Bland annat kostnadsökningar och urholkad köpkraft har gjort att Försvarsmaktens pengar inte räcker till.

ÖB välkomnar

ÖB välkomnar tillskottet och uppger att det innebär ett mindre risktagande när försvarsbeslutet 2015 ska förverkligas. Den hittills otillräckliga finansiering har inneburit att åtgärder prioriterats ned som främst påverkar försvarsförmågan efter 2020.

Det militära försvaret får nu 6,8 miljarder och det civila försvaret 1,3 miljarder extra sammanlagt för 2018-2020. Pengarna ska till exempel användas för att öva förband, korta tid för reparationer av materiel och införskaffa grundutrustning som ammunition, sjukvårdsmateriel, terrängfordon och lastbilar.

De höjda anslagen ska också se till att Försvarsmakten får råd att köpa in ett nytt medelräckviddigt luftvärn till 2020. Dessutom ska de nya miljarderna finansiera utbildning av fler soldater från 2020. Det handlar dels om värnpliktiga, men också fler heltidsanställda soldater än vad riksdagen tidigare beslutat om.

"Viktigt tillskott"

ÖB Micael Bydén anser att fler heltidsanställda är ett" viktigt tillskott". Bydén påpekar dock att det krävs tid för analys innan han kan uttala sig om i vilken omfattning resurstillskottet täcker försvarets behov.

Försvarsmakten begärde i vintras en ekonomisk förstärkning på 6,5 miljarder kronor sammanlagt för 2018-2020. Dessutom tillkom en summa som var hemlig för att inte känsliga försvarsbrister skulle avslöjas. Enligt uppgifter i medier handlade behovet totalt om 10 miljarder kronor, inklusive det civila försvaret.

Regeringen, M och C anser att Försvarsmakten nu får ett tillskott "i linje med" vad man begärt. Kristdemokraternas ledaren Ebba Busch Thor anser däremot att det saknas minst två miljarder. Enligt henne äventyras nu ambitionen att Sverige ska kunna ställa två krigsdugliga brigader på fötter.

Björklund besviken

Liberalernas ledare Jan Björklund anser att de åtta miljarder kronorna bara täpper till svarta hål i försvarsbudgeten utan att förstärka försvarsförmågan. Han kräver den dubbla summan för 2018-2020.

– Jag är besviken på att M och C landade i detta, säger Björklund.

M och C hävdar att det är tack vare deras samarbete med regeringen som försvaret nu får mer pengar.

– Alternativet hade varit noll eller väsentligen lägre summor, hävdar Moderaternas försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark.

Centerns Daniel Bäckström tror inte att försvaret fått så mycket pengar utan C.

– Vi har valt at stanna kvar och ta ansvar. Med vår medverkan så tycker jag att vi kan känna oss mycket nöjda.