TT-Inrikes

Ny attack mot utsatt räddningstjänst

TT-Inrikes Artikeln publicerades

När räddningstjänsten åkte ut för att släcka en brand i Uddevalla i helgen möttes de av stenkastande ungdomar. Brandmännen misstänker att de lurats till platsen. Mer än hälften av medlemmarna i Brandmännens riksförbund har utsatts för hot och våld det senaste året.(TT)

– Statistiken är mörk, säger förbundsordförande Peter Bergh till TT.

Larmet om branden i Uddevalla kom in vid 01-tiden, natten mot söndagen. När räddningstjänsten hade omkring 50 meter kvar till brandplatsen började ungdomarna kasta sten mot bilarna. Säkerhetsläget sågs som så allvarligt att räddningstjänsten åkte därifrån utan att släcka branden.

Räddningsledaren Peter Muld misstänker att branden var anlagd för att locka dit brandmännen.

– Det finns ingen annan anledning att tända på bråte mitt på en öppen väg och mitt på en bro om man inte vill ha dit oss, säger han till TT.

Tre omhändertogs

Enligt polisen befann sig 10 till 15 ungdomar på platsen och 3 unga män blev omhändertagna efter att de vägrat att lämna platsen.

– Det har setts att någon startat branden så att räddningstjänsten ska komma dit, säger Jenny Widén vid polisen till TT.

Peter Muld konstaterar att händelsen kommer att påverka hur räddningstjänsten agerar i området.

– Det är oroväckande att det blir så här. Vi är inte till för att åka och bli stenkastade på, vi åker dit för att hjälpa folk. Nästa gång kan det vara en lägenhet som brinner. Det här innebär att vi inte kan göra vårt arbete fullt ut och hjälpa allmänheten utan att polisen är med.

Ingen ska ha skadats under händelsen som rubriceras som upplopp.

"Har blivit rutin"

Peter Bergh, förbundsordförande för Brandmännens riksförbund, säger att det har blivit allt vanligare med den här typen av anlagda bränder.

– Det var ett storstadsfenomen förut, men det har spridit sig. Jag vågar nästan säga att det har blivit rutin på flera ställen.

Hot och våld har blivit en del av räddningstjänstens vardag, menar han. Brandmännens riksförbund har tagit fram statistik från storstäderna som visar på allvaret i situationen.

– Det finns, det ökar, det är väldigt vanligt. Mer än hälften av våra medlemmar har blivit drabbade det senaste året, säger Peter Bergh.

Han välkomnar förslaget från den så kallade blåljusutredningen som föreslår att ett nytt brott, blåljussabotage, förs in i brottsbalken. Det gör det straffbart att angripa räddningstjänst eller ambulanssjukvård på ett sätt som hindrar deras arbete.

– Problemet är bara att få folk omhändertagna, misstänkta för själva lagbrottet. Det är inte så lätt som det låter. I regel handlar det om gäng och då är det svårt att peka ut en enskild gärningsman.