Annons
Nyheter

Psykologiprofessor: "Därför plågar man djur"

En hundvalp skjuts med luftgevär, hästar lämnas utan mat och ett lamm stenas till döds. De senaste månaderna har flera fall av djurplågeri uppmärksammats. Men vad är motivet - varför gör människor så här?(TT)
Publicerad 25 juni 2018

I lördags slog två män ihjäl ett litet tvåmånaders lamm vid Barnens skog i Helsingborg.

Några veckor tidigare hittades ett lamm som fått stenar kastade på sig, och ett annat som skurits med ett vasst föremål i benet.

””
Annons

Men vilka är personerna som skadar djur? Enligt Granhag handlar det om två olika typer: De som gör det ofrivilligt, och de som är fullt medvetna.

Medveten eller inte

Den första kategorin, de ofrivilliga, är personer som ofta tycker väldigt mycket om djur men som av olika anledningar inte kan sköta om dem. Det kan handla om missbruk, psykisk sjukdom eller demens.

””

Den andra gruppen personer är medvetna, kalkylerande och strategiska - och skadar djuren med flit. Oftast handlar det då om djur som inte är deras egna.

””

Makt och tillfredställelse

Men vad är motivet - varför gör man så här? Enligt psykologiprofessorn finns det olika drivkrafter. Ofta rör det sig om antisociala personlighetsstörningar eller psykopati hos personerna. Det handlar om viljan att känna makt, både över djuren men också över de personer som bryr sig om djuren. En sorts njutning av att se någon annan plågas, säger han.

””

Utöver detta, kan det även finnas sexualsadistiska anledningar till plågeriet.

””

Men trots att flera fall av djurplågeri uppmärksammats på senare tid, säger Pär Anders Granhag att de allra flesta djurplågeribrott aldrig uppdagas.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons