TT-Inrikes

Präst: Svenska barn går i könsneutral uniform

TT-Inrikes Artikeln publicerades

En inflytelserik katolsk präst i Brasilien hävdar i en tv-sänd predikan att Sverige tvingar skolbarn att gå i könsneutral orange uniform, rapporterar Dagens Nyheters Brasilienkorrespondent. Prästen Paulo Ricardo de Azevedo står nära landets nytillträdde högerpresident Jair Bolsonaro.(TT)

En inflytelserik katolsk präst i Brasilien hävdar i en tv-sänd predikan att Sverige tvingar skolbarn att gå i könsneutral orange uniform, rapporterar Dagens Nyheters Brasilienkorrespondent.

Prästen Paulo Ricardo de Azevedo står nära landets nytillträdde högerpresident Jair Bolsonaro. I sin predikan som sändes i kanalen TV Canção Nova den 4 januari hävdar han att Sverige är en totalitär stat där familjer som inte följer den "könsneutrala ideologin" tvingas i exil på öar i Nordatlanten.

DN har kontaktat Sveriges ambassadör i Brasília, Per-Arne Hjelmborn, som säger att det kommit mejl från brasilianer som undrar om barn verkligen måste gå i uniform. I ett svar har ambassaden konstaterat att Sverige inte tillåter obligatorisk skoluniform, att flickor och pojkar behandlas jämlikt i skolsystemet, att staten inte lägger sig i medborgarnas privatliv - samt att Sverige inte har något territorium i Nordatlanten.

– Det är både allvarligt och tråkigt med den här utvecklingen av fake news, säger ambassadör Hjelmborn till DN.