TT-Inrikes

Polisförbundet vill utöka utbildningen

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Polisutbildningen bör förlängas med en termin och bli en treårig högskoleutbildning med akademisk examen. Detta föreslår Polisförbundets ordförande Lena Nitz i en debattartikel i Dagens Nyheter. "Framtidens polis måste behålla sin bredd.(TT)

Polisutbildningen bör förlängas med en termin och bli en treårig högskoleutbildning med akademisk examen. Detta föreslår Polisförbundets ordförande Lena Nitz i en debattartikel i Dagens Nyheter.

"Framtidens polis måste behålla sin bredd. Och för att hinna med alla viktiga delar av utbildningen - såväl de teoretiska som de extremt viktiga praktiska - bör den förlängas till tre år", skriver Nitz.

Hon presenterar fyra åtgärdspunkter med syfte att stärka polisyrket akademiskt: utveckla polisvetenskap som eget ämne, inrätta ett polisforskningsinstitut, gör polisutbildningen till en högskoleutbildning och ge poliser akademisk fortbildning.

Polismyndigheten bör vara en lärande organisation, skriver Lena Nitz, och fortsätter:

"Polisarbetet måste grundas i forskning och beprövad erfarenhet om dagens och framtidens uppgifter ska lösas på de sätt som är mest effektiva."