TT-Inrikes

Poliser: Allt yngre barn i barnporr

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Allt yngre barn, allt mer våld. En oroväckande trend framträder när poliser från 26 länder svarar på frågor om brott som rör sexuella övergrepp mot barn. - Vi ser väldigt mycket material där väldigt små barn förekommer, säger polisen Björn Sellström. Någon undre gräns verkar inte finnas.(TT)

Någon undre gräns verkar inte finnas. Sexuella övergrepp begås mot barn som inte ens lämnat spädbarnsåldern. Det handlar ofta om övergrepp som filmas och på så sätt mångfaldigas när de sprids över internet.

– Den som har sådana här intressen och är lite tekniskt bevandrad kan hitta precis de avarter han vill, säger Anders Ahlqvist, kommissarie vid polisens it-brottscentrum.

I en undersökning gjord av företaget Netclean har 370 poliser från 26 länder svarat på frågor om sitt arbete med att utreda sexuella övergrepp mot barn.

Allt mer våld

Flera poliser i undersökningen lyfter fram att de ser en trend med fler spädbarn och mycket små barn i de filmer som sprids på nätet. De uppger också att filmerna innehåller allt mer våld.

– Det är mer sådant material nu än när jag började för tio år sedan, säger Björn Sellström, polis med lång erfarenhet av utredningar av sexuella övergrepp mot barn.

Sellström, som arbetar för Interpol, säger att det är vanskligt att uttala sig om huruvida det faktiskt sker fler övergrepp mot barn, och om de är grövre i dag än tidigare.

– Vi kan konstatera att det produceras allt mer material och att det finns en stor efterfrågan på materialet, men det kan också bero på att det har blivit enklare att göra filmer och sprida dem på internet, säger han.

Göms på darknet

Enligt undersökningen från Netclean sprids filmer med övergrepp mot barn främst genom fildelning. Närmare 40 procent av de tillfrågade poliserna säger också att sociala nätverk som Facebook och Kik är viktiga i deras utredningar.

– När det gäller grovt övergreppsmaterial handlar det mest om fildelning. På sociala medier hittar du mer grooming-material. Webbkameror där man tvingar flickor att klä av sig eller penetrera sig själva, säger Björn Sellström.

En allt större del av materialet flyttar ut på darknet, en anonymiserad del av internet där användaren är svår eller omöjlig att spåra.

– Det finns skäl att tro att det mesta som läggs upp i dag läggs upp på den dolda delen av internet, säger Björn Sellström.