TT-Inrikes

Polis och åklagare kritiseras för långsamhet

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Justitieombudsmannen (JO) kritiserar Polismyndigheten och två åklagare i Stockholm för att ha tagit för lång tid på sig i en utredning gällande ett misstänkt sexbrott mot barn.(TT)

Justitieombudsmannen (JO) kritiserar Polismyndigheten och två åklagare i Stockholm för att ha tagit för lång tid på sig i en utredning gällande ett misstänkt sexbrott mot barn.

Det var hösten 2015 som polisen inledde en förundersökning om bland annat försök till grovt utnyttjande av barn för sexuell posering. Straffvärdet för detta brott uppgår till fängelse i mer än sex månader vilket innebär att polis och åklagare ska hantera ärendet skyndsamt. Till detta kommer även att både målsägare och den misstänkte förövaren var under 18 år när brottet ska ha ägt rum.

Trots detta var förundersökningen ännu inte klar när Polismyndigheten och Åklagarkammaren yttrade sig till JO i februari i år. JO kritiserar därför två av de kammaråklagare samt Polismyndigheten som hanterat ärendet för att inte ha hanterat fallet tillräckligt skyndsamt.