TT-Inrikes

Polis knivhöggs i nacken - dom står fast

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Domen mot den man som knivhögg en polis på Medborgarplatsen i Stockholm står fast. Det meddelar Svea hovrätt på tisdagen. Mannen döms därmed till fem års fängelse och utvisning ur Sverige med förbud att återvända.(TT)

Domen mot den man som knivhögg en polis på Medborgarplatsen i Stockholm står fast. Det meddelar Svea hovrätt på tisdagen.

Mannen döms därmed till fem års fängelse och utvisning ur Sverige med förbud att återvända. Enda skillnaden mot domen i tingsrätten är att polisen får höjt skadestånd, från 100 000 till 125 000 kronor, vilket polismannen begärt.

Det var i augusti förra året som polisen attackerades bakifrån när han patrullerade vid Björns trädgård på Södermalm. Han fick allvarliga men inte livshotande skador.

Angriparen greps av polisens kollega i direkt anslutning till händelsen och han erkände också gärningen, men hävdade i rättegången att han inte hade avsikt att döda polisen utan endast att skada honom.

En fråga som varit oklar är gärningsmannens ålder. Enligt tingsrätten var han 18 år när brottet begicks. Hovrätten har avvisat ny bevisning om hans ålder i sin dom eftersom den skulle bli betydelselös eftersom ingen av parterna överklagat domen var gäller straffet, enligt rätten.