TT-Inrikes

Pedofilmisstänkt kräver ersättning

TT-Inrikes Artikeln publicerades

En pedofilmisstänkt idrottstränare höll sig undan rättegång tills preskriptionstiden gick ut i juni i år. Nu begär han skadestånd för det dygn han fick spendera i häktet, skriver Expressen.(TT)

Mannen, som är i 50-årsåldern och bosatt i Stockholms län, misstänktes för att ha grovt sexuellt utnyttjat en underårig flicka som han varit idrottstränare åt. Flickan var bara 13 år när tränaren ska ha börjat utnyttja henne 2002 och brotten pågick enligt polisutredningen fram till 2007. Mannen var även flickans betygsättande lärare vilket enligt åklagaren gjorde att flickan var i en utsatt beroendeställning.

Han frihetsberövades i oktober 2016 men släpptes efter ett dygn. När rättegången skulle inledas dök mannen inte upp och polisen lyckades inte hitta honom innan brottsmisstankarna preskriberats.

Nu har mannen ansökt om skadestånd från justitiekanslern och kräver 3 000 kronor för lidande efter frihetsberövandet samt 60 kronor för resan hem från häktet.

– Det finns en lag om ersättning vid frihetsberövande och det är ett standardförfarande, säger mannens försvarsadvokat Gustaf Ebenfelt till Expressen.