Annons
Nyheter

Partiledaren som kom ut ur skuggan

Länge vandrade han i KD-ikonen Alf Svenssons skugga. Göran Hägglund har beskrivit det som "dösvårt" att bli partiledare. Han hyllas nu av både motståndare och partikamrater, bland annat för sin humor.(TT)
Publicerad 29 januari 2015

För Hägglund har åren som partiledare präglats av samarbetet med de tre andra borgerliga partierna i Alliansen och åtta år som både partiledare och socialminister.

Han tog över KD 2004 efter Alf Svenssons 31 år, jätten som han länge arbetat intill. Inte lätt, särskilt som skuggan fortsatte att följa honom, i jämförelser och ibland också som offentliga råd från Svensson själv.

Annons

Tappat i val

Trots framgången med att ta regeringsmakten 2006 och Hägglunds popularitet, större än partiet, har det inte gått uppåt för Kristdemokraterna i valen. Hägglund har tappat en procentenhet i varje val. Samtidigt har han fått rollen som den roligaste (i svag konkurrens) partiledaren och en av de mer slagfärdiga i sociala medier, särskilt på Twitter.

Han har inte seglat ostörd i sitt eget parti. Internt missnöje i delar av KD gjorde att han öppet utmanades om partiledarposten 2012, men vann.

I jubileumsboken till KD:s 50-årsjubileum förra året beskrivs det som helt naturligt att han i den lilla järnverkspräglade bruksorten Degerfors i Värmland engagerade sig i det kristdemokratiska ungdomsförbundet. Hans finlandssvenska föräldrar var metallarbetare och pingstvänner och Hägglund betraktar sig själv som ett barn av arbetarklass.

Kanske hade han det i bakhuvudet när han försökte mynta begreppet "Verklighetens folk" för några år sedan, de som sköter sitt och de sina efter förmåga utan åthävor, löser problem vid köksbordet och inte har så mycket till övers för verklighetsfrånvänd kulturmaffia och storstadselit.

Hyllas för humor

Han har kämpat för att hitta frågor som verkligen bär för KD, men inte lyckats så bra. En och annan har undrat vad han själv egentligen står för och vad han tror på.

Särskilt nu får Hägglund lovord för sin humor, förmåga att bygga lag och som problemlösare i det dolda. Enligt honom själv var det ett samtal till honom från finansminister Magdalena Andersson början till förhandlingarna som gav decemberöverenskommelsen och stoppade det extra valet.

Ett fåtal gånger har KD-ledaren visat en hårdare sida offentligt. En gång var 2009 då han bryskt satte stopp för tidigare EU-parlamentarikern Lennart Sacrédeus försök att komma med på listan till EU-valet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons