På menyn: Rotfrukt och svenska äpplen
Många har undrat, men först när gästerna satte sig till bords blev den offentlig. Årets Nobelmeny har bjudit på svenska, smakrika kompositioner med säsongens rotfrukter i centrum.
En meny i tiden, anser ansvarig kock Tom Sjöstedt som inte värjt för att lyfta fram just grönsakerna.
Rotselleri och kålrot
Förrätten bestod av "lättbakad röding med kräftbuljong i krondillslökar, lättrökt forellrom, krispig potatis och krasseskum." Nästan lite "kräftskivetema" om man frågar Tom Sjöstedt.
””
När kvällens meny presenterades stod det också klart att köttet tilldelats en biroll, något Tom Sjöstedt är nöjd med.
””
Dova färger
Varmrätten bestod av "bakad rotselleri med kantarellkräm och svampsmör, kålrot med lagerbladskräm och långbakad högrev, oxmärgcrust, rökt kalvsky samt potatis- och purjolöksterrin".
””
Det hela ackompanjerat av smak från granskott, smörstekt silverlök, senapskorn, lagerblad och lite picklad kålrot.
””
””
Svenska äpplen
Middagen avrundas med svenska äpplen. Det är främst rödgröna Frida, syrligt och smakrikt från Äppelriket Österlen, som använts. Äppelharmonin består bland annat av karamelliserat äpple, havresmulor, kolasås och äppelsorbet.
””
Sedan tidigare är det känt att desserten tillagats helt utan gelatin. En ny utmaning som konditorn har uppskattat - inte minst eftersom nu han har gjort Nobeldesserten för femte året i rad.
””
TT