TT-Inrikes

Över 200 misstänks i ekobrottshärva

TT-Inrikes Artikeln publicerades

173 personer misstänks för inblandning i ett omfattande penningtvättsbrott i Uppsala. Härvan har kopplingar till ett mål i Göteborg där ett 40-tal ungdomar lånat minst 25 miljoner i maskopi med kriminella, rapporterar Upsala Nya Tidning.(TT)

173 personer misstänks för inblandning i ett omfattande penningtvättsbrott i Uppsala. Härvan har kopplingar till ett mål i Göteborg där ett 40-tal ungdomar lånat minst 25 miljoner i maskopi med kriminella, rapporterar Upsala Nya Tidning.

De unga misstänks ha tecknat stora lån och sedan fått betalt för att skicka pengarna vidare. Därefter har de anmält att de råkat ut för id-kapning och att deras konton blivit tömda.

En advokat som försvarar en av ungdomarna menar att flera av dem närmast är att betrakta som målvakter - att de bara låtit sina konton utnyttjas. Frågan är vart pengarna slutligen tagit vägen.

– Några i toppen har tjänat enorma pengar på detta, säger advokat Magnus Johansson till UNT.

Lånehärvan innehåller flera förgreningar till Uppsala. Penningtvättärendet inleddes i höstas då en 24-årig Uppsalabo greps på Landvetter i Göteborg med en halv miljon kronor i kontanter. En 25-årig man från Uppsala, tidigare dömd för en rad brott, är begärd häktad för bland annat penningtvätt, vapenbrott och narkotikabrott.