Omdebatterad ost vanlig i butik
””
Traditionell löpe kommer från kalvens mage. Men i en rad ostar - från Edamer och Gouda till andra frukostfavoriter - har den viktiga animaliska beståndsdelen ersatts med konstgjort löpe, så kallad ystenzym, som framställs med hjälp av modern genteknik.
Riskfritt enligt Arla
””
Genom att undvika animaliskt löpe kan Arla därmed sälja både ost och biprodukten vassle på nya marknader.
””
Men en ost som tillverkats på det här sättet kommer aldrig i fråga för Krav-märkning.
GMO het potatis
Hela den ekologiska världen säger bestämt nej, menar Kravs försäljningschef Johan Ceijne.
””
””
GMO-debatten är något av ett minfält och positioneringen blir ofruktsam, tycker Tina D`Hertefeldt vid Lunds universitet som forskar om biodiversitet.
 - Det är viktigt att diskutera frågan. Om vinsten är att vi sparar pengar och djur, kan man tycka att GMO-mikroberna är en fördel att använda.
Enligt Tina D`Hertefeldt är själva enzymet som tagits fram med GMO-teknik förmodligen riskfritt. Men frågan är om alla spår av GMO verkligen försvinner i produkten.
””
TT