TT-Inrikes

Olaglig snusfabrik i Göteborg avslöjad

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Efter ett stort tillslag mot illegal snustillverkning i Göteborg sitter tre personer gripna. De är misstänkta för grova skattebrott men nekar till brott i de inledande förhören, meddelar Ekobrottsmyndigheten som slog till mot flera lokaler i Göteborgstrakten på tisdagen.(TT)

Efter ett stort tillslag mot illegal snustillverkning i Göteborg sitter tre personer gripna. De är misstänkta för grova skattebrott men nekar till brott i de inledande förhören, meddelar Ekobrottsmyndigheten som slog till mot flera lokaler i Göteborgstrakten på tisdagen.

Den illegala snustillverkningen har pågått 2017-2018, enligt myndigheten. Även ett stort beslag av misstänkt oskattad tobak är gjort.

"Vi misstänker att verksamheten har omsatt mångmiljonbelopp i uteblivna skatteintäkter. Dessutom misstänker vi att de flesta arbetarna i fabriken har avlönats svart", säger Daniel Larson, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg, i ett pressmeddelande.

Enligt det misstänkta brottsupplägget anmäldes endast en mindre del av den verkliga produktionen till Skatteverket, med syfte att undanhålla staten den punktskatt för tobak som ska betalas vid all yrkesmässig tillverkning av snus.

Aktionen skedde efter några månaders kartläggning och i samverkan med bland andra Polismyndigheten och Skatteverket.