TT-Inrikes

Ogiltiga kandidater på nio SD-listor

TT-Inrikes Artikeln publicerades

I nio av landets kommuner finns bara ogiltiga kandidater för Sverigedemokraterna inför valet i september, skriver Dagens Nyheter. SD har inte kunnat hitta kandidater i många kommuner, och problemet ser ut att kvarstå efter valet när partiet förväntas växa.(TT)

SD har inte kunnat hitta kandidater i många kommuner, och problemet ser ut att kvarstå efter valet när partiet förväntas växa. I stället har man använt sig av en teknisk möjlighet i vallagen för att förhindra utomstående från att komma in på SD-mandat, som hände när en person ur nazistiska NMR kuppade sig in i Ludvikas kommunfullmäktige på ett SD-mandat i valet 2014.

SD har nu registrerat distriktsordföranden som enda namn på kommunvalsedlar och sedan "låst" listan för fler kandidater.

– Jag har förmånen att stå på sex olika listor, jag tror det är Sverigerekord, säger Robert Håkansson, SD:s distriktsordförande i Norrbotten, till DN.

Eftersom han inte är folkbokförd i flera av de kommuner där han är ensamt namn på partiets valsedlar är han inte valbar där. Konsekvensen blir att en röst på kandidaten blir en röst på en tom stol eftersom partiet inte kan fylla platsen. Men genom att ha ett namn på listan kan SD förhindra att väljare skriver ett eget namn på listan och röstar in en kandidat som partiet inte vill ha.