TT-Inrikes

Nya fynd från Andrées polarexpedition

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Läkaren och författaren Bea Uusma har hittat "rödbruna fläckar" på insidan av den kavaj som upptäckaren Knut Frænkel hade på sig när han dog i oktober 1897, efter ett försök att nå Arktis med luftballong tillsammans med upptäckarna Andrée och Strindberg.(TT)

Läkaren och författaren Bea Uusma har hittat "rödbruna fläckar" på insidan av den kavaj som upptäckaren Knut Frænkel hade på sig när han dog i oktober 1897, efter ett försök att nå Arktis med luftballong tillsammans med upptäckarna Andrée och Strindberg.

"Inne i fodret på Frænkels kavaj från Vitön finns stora intorkade mörka fläckar", skriver Uusma, författare till boken "Expeditionen - min kärlekshistoria" om den misslyckade expeditionen till Arktis, via Instagram.

Sedan de tre upptäckarna förolyckades på Vitön för över 120 år sedan har deras öde varit ett mysterium. Om fläckarna i tyget visar sig vara blod kan det vara en pusselbit till varför de avled.

Prover har nu skickats till ett laboratorium i Rotterdam för att undersökas vidare. Uusmas forskning görs i samarbete med Grenna museum.