Annons
Nyheter

Ny skärpt syn på miljögifter i mat

EU skärper bedömningen av hur mycket av miljögifterna dioxin och PCB man tål utan hälsorisker. Följden blir att svenska Livsmedelsverket ser över sina konsumentråd.(TT)
Publicerad 20 november 2018

EU-kommissionen gav 2015 den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten (Efsa) i uppdrag att göra en ny omfattande riskvärdering av dioxin och PCB som vi får i oss via maten.

På tisdagen kom svaret: Efsa sänker kraftigt det tolerabla veckointaget (TVI), den mängd som utan risk för hälsan kan intas varje vecka under hela livet, från 14 till 2 pikogram (biljondels gram) per kilo kroppsvikt.

””
Annons

Fula fiskar

Livsmedelsverket räknar på kilo kroppsvikt och dag (i stället för vecka). Då motsvarar den nya Efsagränsen ungefär 0,3 pikogram. Dagens medianintag i Sverige ligger på cirka 0,5 pikogram, något för högt alltså.

””

Den förra riskbedömningen från 2001 baserades på studier på råttor. Efsa har tillfört studier på människor. De visar att dioxin och PCB under känsliga perioder kan påverka bland annat spermier, hormoner och tandemalj.

Fet fisk som strömming och vildfångad lax från förorenade områden är speciellt aktuell.

Ingen panik

””

Men någon panik är inte motiverad av den nya riskgränsen från Efsa, betonar Emma Halldin Ankarberg:

””

Hon pekar på att halterna av dioxin och PCB har minskat mycket i miljön och maten sedan 70-talet.

””

Rättad: I en tidigare version blandades insjöfisk och fisk från Östersjön ihop.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons