TT-Inrikes

MP vill ge SJ ensamrätt på snabbtåg

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Miljöpartiet vill att det statliga järnvägsbolaget SJ ska få ensamrätt att använda de nya höghastighetsbanorna för tåg på sträckorna Stockholm-Göteborg och Stockholm-Malmö.(TT)

Miljöpartiet vill att det statliga järnvägsbolaget SJ ska få ensamrätt att använda de nya höghastighetsbanorna för tåg på sträckorna Stockholm-Göteborg och Stockholm-Malmö. Ensamrätten för snabbtågen ska gälla i 15 år, enligt förslaget som ingår i partiets nya tågpolitik som presenteras i dag, rapporterar SVT Nyheter.

Miljöpartiet vill också hindra staten från att göra vinstuttag ur SJ framöver eftersom järnvägsbolaget behöver pengarna till att köpa in nya tåg. I fjol tog staten ut en vinstutdelning från SJ på 1,7 miljarder kronor.

Karin Svensson Smith (MP), ordförande i riksdagens trafikutskott, förklarar att partiets förslag inte har förankrats hos regeringspartnern Socialdemokraterna.

– Att sitta i regeringen är inte att få precis vad man vill, och vi kan inte få mer än vad vår väljarandel motsvarar, säger hon till SVT Nyheter.