TT-Inrikes

17-åring häktad för misstänkt kidnappning

TT-Inrikes Artikeln publicerades

En 17-åring dömd för mordförsök rymde från ungdomshemmet och begick genast nya brott. I helgen greps han och tre andra misstänkta för att ha kidnappat en 16-årig pojke. Nu är 17-åringen häktad. I februari 2017 sköt 17-åringen, då bara 15 år, en vaktmästare i Malmö med flera skott.(TT)

I februari 2017 sköt 17-åringen, då bara 15 år, en vaktmästare i Malmö med flera skott. Offret överlevde med svåra skador. Något motiv till mordförsöket har inte framkommit.

Enligt hovrätten var straffvärdet 16 års fängelse, men med hänsyn till gärningsmannens låga ålder blev straffet tre års sluten ungdomsvård. I straffet ingick även narkotikabrott.

Den 14 november rymde 17-åringen med en annan intagen från ungdomshemmet Sundbo i Fagersta genom att övermanna en anställd och komma över nycklar och telefon.

De två och ytterligare två personer greps i lördags i Västerhaninge söder om Stockholm. Enligt lokaltidningen Mitti ska de fyra ha dragit in en 16-årig pojke i en bil, misshandlat honom och krävt hans föräldrar på pengar som också betalades.

På tisdagen häktade Södertörns tingsrätt 17-åringen och två andra som misstänkta för människorov och utpressning. Den fjärde personen ställs inför häktningsdomaren på onsdagen.