TT-Inrikes

Anmälningarna om terrorfinansiering ökar

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Allt fler fall av misstänkt terrorfinansiering anmäls till polisen, rapporterar Ekot. - Jag tror att den generella medvetenheten har ökat väldigt kraftigt, säger Angelica Wallmark vid Finanspolisen.(TT)

Under det första halvåret 2017 anmäldes 279 fall av misstänkt terrorfinansiering, enligt Ekots sammanställning. Det är nästan lika många som under hela fjolåret, då det anmäldes 298 fall, och drygt tio gånger så många som 2014.

Att anmälningarna ökar behöver dock inte betyda att fler stöttar terrorgrupper med pengar. Fallen är dessutom svåra att utreda.

– Väldigt många transaktioner visar sig vara helt i sin ordning, säger Angelica Wallmark, sektionschef vid Finanspolisen, till Ekot.

Finanspolisen har sedan 2014 möjlighet att stoppa transaktioner som misstänks gå till terrorverksamhet, men den har aldrig använts. Enligt Angelica Wallmark beror det på att polisens utredning ofta visar att transaktionerna inte har med terrorism att göra.

– Viss del av den här inrapporteringen avser ju en väldigt låg misstanke som verksamhetsutövaren får och när vi tittar på informationen så ser vi att den inte håller, och då avfärdar vi de här misstankarna, säger hon till Ekot.