Annons
Nyheter

Minister oroas av nya KS-experiment

Nya avslöjanden om oegentligheter på Karolinska universitetssjukhuset oroar forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S). Regeringens linje efter Macchiarini-affären är att se över regler och återupprätta förtroendet för svensk medicinsk forskning.(TT)
Publicerad 18 januari 2017
””

Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, avslutar inte meningen. Men skandal ligger nära till hands.

Svenska Dagbladet avslöjade på onsdagen att 68 patienter på Karolinska universitetssjukhuset (KS) fått en experimentell behandling med celler från moderkakor, utan att sjukhuset fått tillstånd från berörda myndigheter.

””
Annons

Karolinska institutet (KI) och KS har stoppat behandlingarna. Efter den så kallade Macchiarini-affären har regeringen haft det uttalade målet att hjälpa KI och KS att återskapa förtroendet för den medicinska forskningen. Det nya avslöjandet lär inte vara till hjälp.

"Påverkar ytterligare"

””

Regeringen har tillsatt två övergripande utredningar. I augusti väntas förslag om nya regler för forskningsetik och gränsområdet mellan forskning och sjukvård. Även regler för granskning av forskningsfusk ska ses över.

””

Om utredningarna är tänkta att stilla den oro patienter och anhöriga kan känna inför vård och forskning på universitetssjukhusen så har de redan fått motsatt effekt inom forskarvärlden.

Stryper forskning

"Macchiarini-skandalen har skapat en ängslig sjukvårdsbyråkrati som är så rädd för att göra fel att man i stället stryper innovativ forskning och behandling och därmed riskerar både etiken och i slutändan patienters liv", skriver överläkarna Britt-Marie Frost och Britt Gustafsson vid Barnonkologen på Akademiska barnsjukhuset i Uppsala på Dagens Nyheters debattsida.

Helene Hellmark Knuttson är medveten om att frågan är svår och poängterar att regeringen inte vill ha onödiga regler.

””

En av de inblandade forskarna, professor Olle Ringdén, säger till Sveriges Radios Ekot att anklagelserna inte stämmer. Alla tillstånd fanns, enligt honom, men inte från Läkemedelsverket, vilket han inte visste krävdes. Regelverket är krångligt, anser han, och en lag som ofta är diffust skriven.

””

Enligt honom har forskningen "inneburit att vi på ett dramatiskt sätt kunnat rädda livet på många patienter som annars skulle ha dött".

TT

Annons
Annons
Annons
Annons