Annons
Nyheter

Miljöfarliga ämnen kostar samhället miljarder

Brandskum, impregneringsmedel, skidvalla och kosmetika - alla kan de innehålla farliga ämnen som blir dyra för oss skattebetalare att ta hand om. Samhällskostnaderna visar sig vara enorma, enligt en ny studie.(TT)
Publicerad 18 mars 2019

Nordiska ministerrådet har beställt undersökningen av samhällskostnaderna för högfluorerade ämnen, så kallade PFAS-ämnen, för att kunna överblicka konsekvenserna för utsläppen av de miljöfarliga ämnena som använts sedan 50-talet.

””

Själva utredningen, som gjorts av konsulter, ska ringa in vad det kostar att inte vidta några åtgärder för alla de PFAS-ämnen som finns i olika produkter, i naturen och i våra kroppar.

Annons

Det visar sig vara rent enorma summor. Hälsokostnaderna uppskattas till mellan 52 och 84 miljarder euro per år (543-878 miljarder kronor) i EES-länderna - EU:s medlemsländer samt Norge, Island och Liechtenstein. Hälsokostnaderna har inte brutits ned på nationell nivå.

Miljökostnader

Till detta kommer kostnader för bland annat miljöövervakning och sanering. För Sveriges del är osäkerheten kring kostnaderna för detta stor. De sammanlagda kostnaderna i Sverige för miljöscreening, övervakning, vattenrening, marksanering och hälsobedömningar beräknas vara mellan 18 miljoner och över 5 miljarder euro (mellan 188 miljoner kronor och 52 miljarder kronor) om året.

PFAS-ämnena är en stor och komplex familj, det rör sig om minst 3 000 olika ämnen, förklarar Daniel Borg, toxikolog på Kemikalieinspektionen.

””

Även skidvalla, mobiltelefoner, belagda stekpannor, rengöringsmedel och kosmetika kan innehålla PFAS-ämnen.

Men den fantastiska ytan som PFAS skapar har en mörk avigsida. Ämnena läcker ut i naturen och är i princip omöjliga att bryta ned.

Kolesterol och immunförsvar

PFAS samlas i våra kroppar - så gott som alla har PFAS-ämnen i blodet. På vissa ställen, som hos dem som bor nära flygplatsen i Kallinge i Blekinge där det använts mycket brandskum, är halterna högre.

Ämnena tar sig ned i grundvattnet, och människor och djur får i sig PFAS-ämnena via dricksvattnet. På soptipparna lakas ämnena ut och hamnar i naturen, och till slut i människor.

Vad ämnena gör med människor är ännu inte helt klarlagt.

””
Annons

Ännu vet man dock inte allt om sambandet med olika sjukdomar och hälsorisker. Men man vet tillräckligt för att förstå att de här ämnena måste begränsas, och att det måste börja direkt.

Förbud på gång

2020 kommer ett förbud för ett par hundra av ämnena i PFAS-familjen att träda i kraft, och ytterligare förbudsförslag ligger hos EU-kommissionen.

””

Beräkningen av samhällets kostnader för PFAS-ämnena är ett sätt att visa vilka ekonomiska konsekvenser föroreningarna får.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons