TT-Inrikes

Migrationsverket går vidare med AFS-tröjor

TT-Inrikes Artikeln publicerades

När det högerextrema partiet Alternativ för Sverige (AFS) tryckte upp tröjor med Migrationsverkets logotyp och ordet "återvandringsverket" intill i somras polisanmäldes det av myndigheten.(TT)

När det högerextrema partiet Alternativ för Sverige (AFS) tryckte upp tröjor med Migrationsverkets logotyp och ordet "återvandringsverket" intill i somras polisanmäldes det av myndigheten.

Åklagare fattade under hösten beslut att inte inleda förundersökning om varumärkesintrång, vilket Migrationsverket nu vill få omprövat.

"Vi väljer att gå vidare eftersom vi anser att frågan är av stor principiell vikt", skriver kommunikationsdirektör Fredrik Bengtsson i ett pressmeddelande.

Migrationsverket menar att det finns ett starkt allmänintresse i att pröva om användningen av logotypen är en brottslig handling eller inte.

"Denna gång drabbades Migrationsverket, nästa gång kan någon annan drabbas. Därför vill vi att Nationella åklagarmyndigheten omprövar åklagarens tidigare beslut", skriver Fredrik Bengtsson.

Han tillägger att risken är stor att nyanlända riskerar att blanda samman Migrationsverket med AFS användning av logotypen och att det har inneburit skada för myndigheten.