Många rödljus i ny köttguide
WWF:s Fiskguide presenterades för första gången 2002 och är i dag en etablerad samling rekommendationer som följs av större delen av dagligvaruhandeln och många restauranger.
I år är det premiär för Köttguiden där WWF bedömt de olika formerna av kött med hänsyn till hur de påverkar klimatet, biologisk mångfald, hur djurens välfärd ser ut och hur mycket bekämpningsmedel som används vid produktionen. Betygen ges även här i form av trafikljusens färger: rött (undvik), gult (var försiktig) och grönt (ät måttligt).
Av de olika köttslagen drabbas nötkött hårdast. Allt kött från kor och tjurar i olika åldrar får rött ljus i kolumnen klimatpåverkan på grund av all metangas de släpper ut från båda ändar. Två former av Kravcertifierat kött får grönt ljus i de tre andra kolumnerna.
Två former av Kravgriskött klarar sig helt utan rött ljus och detsamma gäller kycklingköttet. Även lammköttet får rött ljus på grund av djurens klimatpåverkan.
TT