TT-Inrikes

Locket på efter dödligt polisskott

TT-Inrikes Artikeln publicerades

En man i 30-årsåldern sköts till döds av polis under natten mot fredagen. Två poliser och en läkare var i mannens hem i Norrköping när mannen gick till attack. Polisen säger att man handlat i nödvärn, men är i övrigt förtegen.(TT)

Polisen vill under fredagseftermiddagen inte kommentera händelsen ytterligare, och hänvisar till de kommentarer man givit tidigare.

TT har sökt åklagare Martin Tibén utan framgång. Elisabeth Brandt, som var åklagare i fallet till och med fredag eftermiddag, sade så här till Norrköpings Tidningar vid lunchtid:

– Det är personer som ska höras som vittnen och det är synd om det förstörs. Vi vill ha vittnena helt opåverkade innan de läser någonting i tidningen, så jag vill inte säga någonting. Vi är alldeles i början och jag har inte så mycket mer att säga än det som redan står i tidningen. Det är alldeles för tidigt.

Undersökas i hemmet

Natten mot fredag hade sjukvården begärt en läkarundersökning och att polisen skulle närvara för så kallad handräckning

– Det är inte ovanligt med handräckningsärenden. I det här fallet skulle det ske en läkarundersökning i hemmet, säger Mikael Ehne, vakthavande befäl vid polisen.

På plats uppstår en situation där en av poliserna avlossar sitt vapen och mannen skjuts till döds.

Under fredagsmorgonen var platsen avspärrad för teknisk undersökning, och rättsläkare fanns på plats för att titta på om de uppgifter som polisen lämnat stämmer.

Inga fysiska skador

Två förundersökningar har inletts.

– Man kommer dels att utvärdera polisens agerande, och då blir det ur aspekten tjänstefel. Men eftersom det är en nödvärnssituation ska man även undersöka den avlidnes agerande. Där är rubriceringen försök till mord, säger Mikael Ehne.

Enligt polisen fanns det inte några fler personer i bostaden, utöver den avlidne, de två poliserna och läkaren. Och ingen mer ska ha skadats.

– Inga fysiska skador, men personalen mår såklart väldigt dåligt av det som hänt, säger Mikael Ehne.

Den döde, född 1989, är inte känd sedan tidigare av polisen.