TT-Inrikes

Man fälls för styckmord på Västeråskvinna

TT-Inrikes Artikeln publicerades

En 54-årig man fälls för styckmordet på en 57-årig kvinna i Västerås våren 2017. Straffet blir 16 års fängelse. Kvinnan hade polisanmält mannen över 70 gånger. Mannen dödade kvinnan i hennes bostad på hennes födelsedag, för att sedan stycka och flytta kroppen till skogsområdet.(TT)

Mannen dödade kvinnan i hennes bostad på hennes födelsedag, för att sedan stycka och flytta kroppen till skogsområdet. Han fälls därför både för mord och för brott mot griftefrid.

Efter att kvinnan försvunnit från sitt hem hittades kvarlevorna omkring ett år senare i ett skogsområde i staden. Mannen, som nu fällts, och kvinnan hade en relation där mannen tidigare använt sig av hot och våld vid konflikter.

– Det är mycket som talar för att det är en sådan situation som gått överstyr, har åklagaren Jenny Alriksson tidigare sagt till TT.

Västmanlands tingsrätt skriver i domen att åklagaren har presenterat "massiv bevisning" om gärningsmannens "våldsamma handlingsmönster". Andra kvinnor har vittnat om hans våld. Han förekommer också 25 gånger i belastningsregistret, bland annat genom våldsbrott.

Från 2013 gjorde kvinnan "omkring 75 polisanmälningar om våld, hot eller skadegörelse som (mannens namn) skall ha utövat mot henne", framgår av domen.

I domen beskrivs också omfattande teknisk bevisning. Bland annat har en övervakningskamera fångat hur mannen flyttat föremål från kvinnas bostad efter hennes försvinnande.

En rättspsykiatrisk undersökning visade att han inte lidit av allvarlig psykisk störning, och alltså kunde dömas till fängelse. Mannen nekar till brott.

Rättad: I en tidigare version av denna artikel förekom fel uppgift om tidpunkten för mordet.