TT-Inrikes

Företag saknar information om nedladdningar

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Voice Integrate - ett av företagen som ansvarar för att miljontals inspelade samtal till 1177 Vårdguiden legat helt oskyddade på internet - kan inte säga hur många av samtalen som har laddats ned, rapporterar SVT. Servern där de inspelade samtalen legat har varit öppen mot internet sedan 2016.(TT)

Servern där de inspelade samtalen legat har varit öppen mot internet sedan 2016.

Voice Integrate som har hanterat lagringen av vissa samtal har varken loggar över besökare eller information om hur många nedladdningar som har gjorts för perioden 2016 till början av 2018. De spårningsdata som finns är från början av 2018 fram till i dag. Under den perioden ska totalt 55 nedladdningar ha gjorts och utifrån dessa har man kunnat identifiera 16 personer med telefonnummer eller personnummer som har drabbats.

Det var i måndags som tidningen Computer Sweden kunde avslöja att miljontals inspelade samtal till 1177 Vårdguiden legat på en oskyddad server, tillgängliga för vem som helst.

Medhelp som tar emot patientsamtalen avslutar nu avtalet med Voice Integrate gällande bland annat teleoperatörstjänster efter den senaste tidens händelser, skriver Medhelp i ett pressmeddelande.

– Sådant här får inte hända. Vi förstår att folk är upprörda. Vi gör nu allt som står i vår makt, vi har tillsatt en stor utredning för att ta reda på exakt vad som hänt och se till att det inte händer igen, sade Björn Arkinger, affärsområdeschef på Medhelp, till TT i tisdags.