TT-Inrikes

Kritikstorm mot Åhléns rea efter terrordåd

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Åhléns planerar att rea ut rökskadade varor efter det misstänkta terrordådet. Nu rasar kunderna mot Åhléns. Vd:n Gustaf Öhrn ber om ursäkt för sättet som bolaget uttryckt sig på. Han säger samtidigt att planerna på utförsäljningen ligger fast.(TT)

Vid dådet i Stockholm i fredags, där fyra människor dödades, körde en lastbil in i Åhlénshuset och det började brinna. Varuhuset har varit stängt sedan dess, men under söndagen ska delar av det öppna igen.

I ett utskick till sina kunder berättar Åhléns att "då startar en utförsäljning av rökskadade produkter". Utskicket har fått många kunder att reagera kraftigt. Åhléns Facebook-sida fylldes snabbt med ilskna kommentarer.

"Hur tänkte ni där!! Ni borde skämmas".

"Så osmakligt!!! Har inga ord! Åhléns ni borde skämmas!!!!!"

Jobbigaste dygnet

Gustaf Öhrn säger till TT att Åhléns genomgått sitt jobbigaste dygn någonsin.

– Vi befinner oss i en situation som vi aldrig har upplevt förut. Vi har försökt hantera den så klokt vi har kunnat. Det vi har fokuserat främst på är vår egen personal.

Öhrn säger att Åhléns är ett värderingsdrivet företag och en av de värderingarna är ett öppet samhälle.

– Redan i går (fredag) bestämde vi och vår personal oss för att det här gör vi bäst genom att stå upp för det vi tror på. Och det bästa sättet vi kan göra det på är att öppna vårt varuhus så fort som möjligt.

Rökskadade produkter

Han säger att förklaringen till utskicket var att informera om att det fanns defekta produkter som är rökskadade.

– Vi kan inte sälja de produkterna till fullpris.

Och att slänga varorna var inte aktuellt.

– Det är inte i linje med våra värderingar, vi gör allt vi kan för att jobba för hållbarhet.

TT: Kommer ni fortfarande ha utförsäljningen?

– Vi har resonerat om vi skulle försöka stoppa den. Av två anledningar har vi beslutat att inte göra det. Det ena är att ska vi stå upp för våra värderingar så är det så här vi ska agera. Den andra anledningen är att vi faktiskt har lovat våra kunder att öppna i morgon.