Annons
Nyheter

Kristersson utesluter inte euron på sikt

Moderatledaren Ulf Kristersson utesluter inte att Sverige kan vara ett euroland om 15 år. Men han ser inget skäl att aktualisera frågan nu. - Men om 15 år är det en helt öppen fråga, sade Moderatledaren i samband med ett tal om partiets syn på EU och vilken politik M vill föra efter valet.(TT)
Publicerad 16 maj 2018
””

Han underströk, när han frågades ut i Europahuset av journalisten Therese Larsson Hultin, att eurosamarbetet har stora problem i dag. Men samarbetets betydelse kommer att öka, tror han.

””

För tillbakalutad

””
Annons

I ett tal före utfrågningen skissade Kristersson på ramarna för en sådan framåtlutad hållning i EU-samarbetet.

””

Men på en handfull områden måste ändå EU gå längre och nå högre, enligt Moderatledaren.

Den gemensamma utrikespolitiken och försvarssamarbetet måste stärkas, som ett komplement till Nato.

Miljö- och klimatsamarbetet måste stärkas och Europas klimatpolitik riktas in på minskningar av utsläpp där de är mest kostnadseffektiva (det vill säga inte nödvändigtvis i EU, snarare utanför).

Vill ha mer

Samarbetet för frihandel och ökad konkurrenskraft ska stärkas, liksom samarbetet inom forskning och utveckling. Det gäller även inom lag och ordning, gränskontroller, asylmottagande och migration

M vill stärka Europol, låta fångar avtjäna straff i hemländerna och stoppa handeln med pass - en del EU-länder tillåter köp av medborgarskap.

Frontex, EU:s gränskontrollorgan, måste ges mer resurser och ett gemensamt europeiskt flyktingmottagande inrättas på sikt. Det ska baseras på kvotflyktingar. Och tiggeri kan inte vara en framtid för någon, människor ska kunna se en framtid i sina hemländer.

Men det får inte kosta mer, gör M-ledaren klart. Regeringens bedömning av EU-kommissionens budgetbud är att den svenska avgiften skulle kunna öka med 15 miljarder per år.

””

Annons

TT

Annons
Annons
Annons
Annons