TT-Inrikes

Kontrollerad brand ska stoppa branden

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Skogsbranden i Trängslet i norra Dalarna ska stoppas - med eld. Räddningstjänsten och länsstyrelsen har fattat beslut om så kallad skyddsavbränning, en kontrollerad skogsbrand. - Det vi vill med det här är att bränna av marken så att allt bränsle försvinner.(TT)

Skogsbranden i Trängslet i norra Dalarna ska stoppas - med eld. Räddningstjänsten och länsstyrelsen har fattat beslut om så kallad skyddsavbränning, en kontrollerad skogsbrand.

– Det vi vill med det här är att bränna av marken så att allt bränsle försvinner. Det betyder att när den stora branden kommer till det här området så finns det inget som kan brinna, säger räddningsledare Johan Szymanski till SVT Dalarna.

Tidigare skyddsavbränningar i Sverige har varit uppemot 120 hektar, men den här blir avsevärt större: 800 hektar. Det motsvarar en yta på nästan 3 x 3 kilometer.

– Vi vill prova alla tillbuds stående medel kan man säga, och det gör vi nu.

Skyddsavbränningen måste ske innan den kommande veckans höga temperaturer når Älvdalen. Ett 60-tal personer från räddningstjänsten och Försvarsmakten kommer att finnas på plats tillsammans med experter på avbränning, skriver dt.se. Vägarna in till området kommer också att stängas av för allmänheten.