Annons
Nyheter

Kommuner går före över blockgränsen

Partierna på nationell nivå klamrar sig fast vid blockpolitiken. Men efter valet 2014 har de blocköverskridande styrena ökat kraftigt i landets kommuner, visar statistik från SKL. I Moderatledaren Ulf Kristerssons hemkommun Strängnäs styr moderater och socialdemokrater tillsammans.(TT)
Publicerad 24 januari 2018

Efter valet 2014 fick inget block egen majoritet i Strängnäs och för de flesta konstellationer behövdes uppemot fem partier för att få majoritet, om man inte skulle samarbeta med SD.

””
””

Fler oheliga allianser

Annons

I dag styrs 103 av landets 290 kommuner över blockgränsen, jämfört med 39 före valet 2014. Den viktigaste orsaken till ökningen är att det i var femte kommun var omöjligt att få egen majoritet för de traditionella blocken på grund av Sverigedemokraternas valframgångar. I praktiken stod då valet mellan att samarbeta över blockgränsen eller att styra i minoritet, vilket också blivit vanligare.

I Strängnäs satte sig S och M ned, jämförde valprogram, konstaterade att skillnaderna inte var så stora i viktiga lokala frågor och enades om en gemensam politik för mandatperioden. Båda kommunalråden pekar på att kommunpolitiken är pragmatisk och inriktad på sakfrågor. Ett bra samarbete bygger också på tydlighet, personkemi och att inte söka konflikter.

Ryggradsreflex

Deras erfarenheter stämmer bra överens med vad statsvetaren Johan Wänström på Linköpings universitet funnit när han forskat om hur landets kommuner styrs.

””
””

Mycket tyder på att det politiska landskapet inte kommer att se så mycket annorlunda ut i kommunerna efter höstens val.

””

Överspelad blockpolitik?

Det parlamentariska läget på riksnivå liknar det i många kommuner. Men Wänström tror att konfliktnivån är en annan och att samarbeten är svårare att få till och försvara.

””

Monica Lindell Rylén tycker att blockpolitiken börjar bli överspelad.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons