TT-Inrikes

Koll på bränderna i siffror

TT-Inrikes Artikeln publicerades

De skogsbränder som nu härjar är de allvarligaste som hittils drabbat Sverige. Tusental människor bekämpar dem, hundratals har evakuerats från sina hem, medan hektar efter hektar brinner ned. Här är fakta om bränderna, i siffror. Bränder(TT)

Bränder

Klockan 15 på fredagen brinner det i terrängen på 61 platser i landet enligt SOS Alarm. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap bedömer att fyra av bränderna är så stora att de inte går att släcka: Fågelsjö/Lillåsen i Jämtland, Kårböle i Hälsingland, Trängslet i Dalarna och Brattsjö i Ångermanland.

Evakuerade

Totalt är mellan 300 och 500 personer evakuerade från sina hem i Gävleborgs, Jämtlands, Dalarnas och Västerbottens län.

Brandpersonal

Omkring 1 000 personer deltar i brandbekämpningen. Exempelvis 300 i Ljusdal, 250 personer i Jämtland och 100 personer i Dalarna. Försvaret har minst 500 personer ute.

Brandflyg

Fyra vattenbombningsplan arbetar med bränderna i Gävleborgs län. Ett stort antal helikoptrar vattenbombar de olika brandhärdarna. Därutöver är fem helikoptrar på väg från Tyskland under fredagen, och en helikopter från Litauen.

Omfattning

Bränderna omfattar en yta på mer än 20 000 hektar vilket enligt MSB är en större yta än den som eldhärjades i Västmanland 2014.

Skador

Skogsstyrelsen uppskattar att skog för ett värde av 600 miljoner kronor hittills har gått upp i rök. Det rör sig om uppskattningsvis två miljoner kubikmeter skog.

Larm och VMA

Antalet inkomna larmsamtal till SOS Alarm var det senaste dygnet strax över 12 000, vilket är mindre än i lördags då 13 000 samtal inkom. Tolv så kallade VMA (viktigt meddelande till allmänheten) var aktiva på fredag eftermiddag.