TT-Inrikes

Johansson: Civila kan fylla akuta polisluckor

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Civilanställda kan fylla luckorna under den mest akuta polisbristen, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till Dagens Nyheter. Under de senaste sex åren har antalet poliser på gatan minskat med 11 procent. Viktat mot den ökade folkmängden under samma period handlar det om 17 procent.(TT)

Civilanställda kan fylla luckorna under den mest akuta polisbristen, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till Dagens Nyheter.

Under de senaste sex åren har antalet poliser på gatan minskat med 11 procent. Viktat mot den ökade folkmängden under samma period handlar det om 17 procent.

Regeringen vill att Polismyndigheten ska kunna göra 10 000 nyanställningar fram till 2024.

– I väntan på de nya utbildade kullarna tror jag att civila under en övergångsperiod kan fylla en del luckor, så att man på det sättet kan få ut fler i yttre tjänst, säger Johansson till DN.

Polisförbundets ordförande Lena Nitz anser att de poliser som kan flyttas ut från skrivborden redan har flyttats. Dessutom är det redan många i yttre tjänst som söker skrivbordstjänster på grund av arbetets villkor, säger hon.