TT-Inrikes

Joggningmordet löst - misstänkt man död

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Operation masstopsning löste mordet på en 60-årig kvinna i Ulricehamn. Den misstänkte dog dagen efter att ha lämnat dna. - Utan topsning hade vi knappast löst fallet, säger mordutredaren Göran Arvidsson till TT. Kvällen den 24 oktober fick polisen larm om att kvinnan saknades hemma.(TT)

Kvällen den 24 oktober fick polisen larm om att kvinnan saknades hemma. Hon hittades mördad vid ett motionsspår i idrotts- och friluftsområdet Lassalyckan.

Efter att inte ha kommit någon vart i utredningen kallades polisens nationella gärningsmannaprofilgrupp in. Kriterierna i profilen ledde till att topsningarna inleddes i början av december.

Över 1 300 män i Ulricehamns kommun hann topsas innan polisen på torsdagen meddelade att man fått en dna-träff.

Den misstänkte, en ung man, hade inte hörsammat kallelsen att komma till polisen för att topsas. Därför for poliser i tisdags till hans bostad och tog provet.

På onsdagskvällen avled mannen, bekräftar Göran Arvidsson, biträdande spaningsledare i mordutredningen, för TT. Dödsfallet misstänks inte bero på brott.

Okänt motiv

Göran Arvidsson kan inte uttala sig om mannens dna kopplar honom till mordet eller bara brottsplatsen:

– Vår syn är att det knyter honom till offret, men arbetet kvarstår med att ta reda på exakt vad han gjort.

Polisen har gjort beslag i mannens bostad och hans liv kommer att kartläggas i detalj. Inte minst frågan om mordmotivet kvarstår.

– Han har ingen relation till offret och förekommer inte i våra register över huvud taget. Utan den här dna-topsningen hade vi haft väldigt svårt att fånga upp honom, konstaterar Göran Arvidsson.

Någon ytterligare misstänkt i mordutredningen finns inte.

"En lättnad"

– Nu ökar tryggheten och känslan att fritt kunna röra sig i ute, säger lokalpolisområdeschef Tomas Stakeberg Jansson, som ansvarar för polisens trygghetsskapande arbete i Ulricehamn.

Som ett exempel på hur oron präglat orten berättar han att Lassalyckan före mordet normalt hade fullt med promenerande, motionerande och tränande människor på kvällstid.

– Sedan blev det i princip tomt i området, förutom enstaka grupper som tränat tillsammans.

Nu hoppas Tomas Stakeberg Jansson att Lassalyckan fylls av folk igen till helgen.

– Det är en lättnad för framför allt medborgarna i Ulricehamns kommun, men otryggheten har också spridit sig i hela Sjuhäradsbygden, säger han till TT.