TT-Inrikes

Allvar och fika när partiledarna slutspurtar

TT-Inrikes Artikeln publicerades

De har varit överallt hela tiden de senaste veckorna. Och valdagen är inget undantag. Från tidig morgon syns och hörs partiledarna och missar ingen chans att gå till attack mot varandra. De strikta politiska diskussionerna blandas upp med fika och prat om godis och kläder.(TT)

Liberalernas partiledare Jan Björklund var först ut i SVT:s valstudio i morse och passade på att hylla demokratin och valdagen.

– Valdagen är en högtidlig dag och fin dag, en dag då alla medborgare i vårt land har precis lika mycket makt, sade Björklund i tv-studion.

Björklund fick även frågor om den blå skjorta som han burit i stort sett hela valrörelsen och som nu säljs på en auktionssajt. Kan det ha funnits flera skjortor eller är det verkligen en och samma som han burit hela valrörelsen?

– Den officiella hållningen är att jag bara har en, svarar Jan Björklund.

Löfven väljer skumbananer

Även statsminister Stefan Löfven (S), som tog plats i tv-soffan efter Björklund, fick för en stund släppa det politiska allvaret och avslöja vilket val han själv gör när det gäller godis. Svaret är: geléhallon, plopp och skumbananer.

Efter tv-framträdandet mötte Löfven åter pressen när han själv gick för att rösta i riksdagshuset.

– Vi står för anständighet, sade Löfven efter att ha lagt sin röst, och försäkrade att han sovit gott när han fick frågan av en reporter.

Andersson till angrepp

Därefter bar det av per buss till Sundbyberg där en välbehövlig fikastund med kommunens pensionärer väntade för statsminister Löfven tillsammans med partikollegorna Peter Hultqvist, Magdalena Andersson och Margot Wallström.

Finansministern fortsatte även under kaffedrickningen att gå till angrepp mot oppositionen.

Andersson, som redan tidigare i dag avfyrat en salva mot moderatledaren Ulf Kristersson - apropå hans inställning till att få stöd av Sverigedemokraterna i regeringsfrågan som hon kallade "otydlig" - varnade nu för att Sverigedemokraterna vill införa skattesänkningar specifikt för miljonärer.

Även Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin gav en känga till Moderaterna under sin sista kampanjdag.

– M har lekt "följa John" med Sverigedemokraterna, säger han i SVT:s valsändning och menar att partiet, liksom alla andra partier enligt honom, förflyttat sig högerut.