TT-Inrikes

Influensan fortsätter att härja

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Influensan är långt ifrån över. Tvärtom går den nu in i sitt mest intensiva skede. Antalet smittade fortsätter att öka och hittills har minst 208 personer i landet fått intensivvård på grund av smittan. Det skriver Folkhälsomyndigheten i sin senaste rapport över smittoläget i Sverige.(TT)

Influensan är långt ifrån över. Tvärtom går den nu in i sitt mest intensiva skede. Antalet smittade fortsätter att öka och hittills har minst 208 personer i landet fått intensivvård på grund av smittan.

Det skriver Folkhälsomyndigheten i sin senaste rapport över smittoläget i Sverige.

Fortfarande är det influensavarianten B/Yamagata som dominerar spridningen, även om influensa A ökar.

En majoritet (53 procent) av dem som vårdats med hjälp av intensivvård har varit 65 år eller äldre, även om en femtedel (39 patienter) varit yngre än 40 år. Av patienterna under 40 år är det cirka 28 procent som tillhör en riskgrupp, medan denna andel bland de äldre patienterna som fått intensivvård är 61 procent.

Redan denna vecka beslutar Världshälsoorganisationen WHO vilka stammar som ska ingå i nästa säsongs vaccin, det vill säga 2018-2019. Om detta blir bättre än årets, som fått kritik för att ha haft dålig effekt, återstår att se.

Eftersom sjukdomen orsakas av ett virus hjälper inte antibiotika.