TT-Inrikes

Hela Gotland blev strömlöst - igen

TT-Inrikes Artikeln publicerades

På fredagsmorgonen drabbades Gotland av ytterligare ett totalt strömavbrott. Frustrationen växer nu bland boende och företag på ön - men Vattenfall försäkrar att arbetet med elnätet sker för öns långsiktigt bästa. Fredagens strömavbrott inträffade runt klockan 09.(TT)

Fredagens strömavbrott inträffade runt klockan 09. Strax efter klockan 10 var strömmen är tillbaka på hela ön.

Gotland har haft en mängd strömavbrott den senaste veckan - och irritationen bland invånarna har vuxit till den grad att Geab-anställda fått utstå trakasserier och påhopp.

Strömavbrotten har skett i samband med det underhållsarbete som Vattenfall utför på elnätet under augusti och september.

Av Gotlands totalt 59 000 invånare är runt 45 000 kunder till Geab, som är ett dotterbolag till Vattenfall.

Miljösatsningar hotas

De många avbrotten har lett till problem för företag på Gotland - bland annat Cementa, vars fabrik i Slite står för 75 procent av cementtillverkningen i Sverige.

– Förutom produktionsbortfall har vi haft maskinutrustning som gått sönder. För varje avbrott tar det sju till tio timmar innan vi kommer igång igen. Fortsätter detta kan vi komma att få leveransproblem, säger Kerstin Nyberg, miljöchef på Cementa, till TT.

Företagets tilltänkta miljösatsningar hotas nu av den bristfälliga strömförsörjningen.

– Vi funderar på att elektrifiera hela vår process och sluta använda fossila bränslen. Har vi ingen stabil elförsörjning kan man fråga sig om det går att genomföra, säger Nyberg.

"Man blir trött"

Gotlandsbon Susanne Rhodiner sitter i ett mörkt väntrum på en tandläkarmottagning i Visby när TT når henne.

– Jag skulle hit och laga en plomb. När jag kom hit var det mörkt. Man ser enskilda ljus här och där, antagligen reservljus, säger hon.

Hon är besviken på Geab efter de många problemen.

– Vi har bott här länge och det har ofta varit strömavbrott genom åren, men nu är det värre än någonsin. Geabs förklaringar låter inte rimliga - ska man reparera nätet borde man ju ha någon slags reservkapacitet. Dessutom är de det dyraste kraftbolaget i Sverige, vi betalar hur mycket som helst för elen. Man blir trött.

Förstår frustrationen

Vattenfall äger den anläggning där underhållet pågår, och sköter arbetet.

– Det vi gör är att bygga om kontrollanläggningen till Gotlandslänken. Öns ström kommer från två kablar som går från fastlandet till anläggningen i Ygne, där vi nu håller på att byta ut "hjärtat" med den allra senaste tekniken. Vi upprustar nätet för 20-25 år framåt, säger Mikael Björnér, kommunikationsansvarig på Vattenfall Eldistribution, till TT.

Projektet har pågått i åtta veckor, och kommer att pågå i två veckor till. Mikael Björnér förklarar att driftläget är känsligt under arbetet, då man inte kan leda om strömmen som på fastlandet. Han understryker att arbetet syftar till långsiktiga förbättringar av elnätet för framtiden.

– Vi har stor förståelse för irritationen och frustrationen hos företag och boende, men den nya kontrollanläggningen kommer bidra till att säkra elnätet. Det har varit många avbrott nu, men på sikt blir det en mer driftsäker strömförsörjning. Det är ett tekniskt komplext arbete vi utför, parallellt med pågående drift - vi jobbar stenhårt och gör vårt bästa.