TT-Inrikes

Fler barn häktade under lång tid

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Antalet barn som suttit häktade i mer än 60 dagar fördubblades i fjol, jämfört med 2016. En förklaring är att fler unga varit misstänkta i utredningar av grova brott. Men riksåklagaren ser inte ökningen som en ny trend.(TT)

Totalt satt 178 personer som fyllt 15 men inte 18 år häktade under förra året, enligt statistik från Åklagarmyndigheten. Antalet har blivit högre för varje år från 2013, uppger P4 Göteborg. Ökningen i fjol var elva personer.

En tydlig förändring förra året var att barn satt häktade under längre tid. 2016 var fyra av tio barn häktade i mindre än tio dagar. Förra året var motsvarande andel två av tio.

Samtidigt fördubblades antalet som var häktade i mer än 60 dagar, från 34 personer 2016 till 71 i fjol.

Varierar år för år

Men riksåklagare Anders Perklev vill inte se det som en klar trend.

– Det är så små tal att det kan variera år från år, utan att man kan se någon speciell utvecklingslinje, säger Perklev.

2016 gick utvecklingen åt andra hållet, mot kortare häktningstider för brottsmisstänkta under 18 år.

I Åklagarmyndighetens årsredovisning nämns dock flera faktorer bakom den stora förändringen 2017. Den första är att fler barn häktats som misstänkta för grova brott, med stora krav på utredningen.

Väntan på provsvar om dna-spår och liknande har också betydelse, liksom förstås hela rättsprocessens gång. Det går en viss tid från ett eventuellt åtal tills rättegången är slut, och ännu mer om tingsrättens dom överklagas.

Restriktioner

Nästan alla häktade barn har ålagts någon form av särskilda restriktioner. Det är fler än bland häktade i andra åldrar, och förklaras av att det bara är vid misstankar om grova brott som så unga personer häktas.

Restriktionerna kan handla om att inte få ta emot okontrollerade besök, inte få ta del av nyhetsmedier eller inte ha okontrollerade brevkontakter.

– Där kan man möjligen hoppas på det förslag som kommit från en utredare om att man i större utsträckning ska kunna använda inspelade förhör i domstolen, säger Anders Perklev.

Enligt RÅ skulle det kunna innebära att man säkrar muntlig bevisning tidigare och kan minska restriktionerna.