Annons
Nyheter

Gymnasielagen godkänd - men unga i limbo

Tusentals ensamkommande ungdomar kunde dra en lättnadens suck när det stod klart att den nya gymnasielagen gäller. Men det tidsbegränsade uppehållstillståndet löser inte akuta problem med försörjning och hemlöshet.(TT)
Publicerad 26 september 2018

Många av de ensamkommande saknar enligt Röda Korset fast boende och klarar sig genom att sova hos vänner eller på gatan. Organisationen har uppgifter om att flera hundra ungdomar befinner sig i osäkra boendesituationer i Sveriges storstäder.

Många mår också psykiskt dåligt efter en svår resa till Sverige och en ibland långdragen asylansökningsperiod, vilket spär på svårigheter att klara skolan, eller för den delen de krav som ställs av myndigheter.

””
””
Annons

Mellan stolarna

Många av de ungdomar som vill utnyttja gymnasielagen har fallit mellan stolarna i den svenska byråkratin och får lite stöd från samhället.

Ungefär 5 000 av de 9 650 som sökt uppehållstillstånd enligt gymnasielagen har fått slutgiltigt avslag på sina asylansökningar. De klassas nu som "tillståndsökande". Till skillnad från asylsökande ungdomar erbjuds de inte uppehälle genom Migrationsverkets försorg, utan är hänvisade till att klara sin egen försörjning.

De kan få rätt till stöd från CSN, men då krävs en folkbokföringsadress och att de har fått plats på en utbildning. Dessutom uppgår stödet från CSN bara till 1 250 kronor i månaden.

””

Kritisk mot lagen

Rickard Olseke arbetar också för Röda Korset, som expert på migrationsfrågor. Han är kritisk till delar av hur gymnasielagen har utformats. Inte minst anser han att de tidsramar som begränsar möjligheten att få uppehållstillstånd har satts upp godtyckligt.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons