Annons
Nyheter

Guide: De ställer också upp i riksdagsvalet

Valet handlar om mer än välkända partier som S, M och SD. Hört talas om Enhet, Direktdemokraterna eller Landsbygdspartiet? Till höstens riksdagsval kandiderar fler än 30 partier. Här är några av dem. Direktdemokraterna(TT)
Publicerad 1 september 2018

Direktdemokraterna

Partiet grundades 2013 och tror på folkomröstningar om både stort och smått. "Alla ska få vara med och bestämma och påverka hur samhället utformas", skriver partiet på sin hemsida. Hur det gick förra valet? Direktdemokraterna fick 1 417 röster.

Annons

Alternativ för Sverige

Nytt parti som registrerades i februari förra året. Partiet vill bland annat se ett omedelbart asylstopp och en aktiv återvandringspolitik. En ny myndighet, Återvandringsverket, ska bildas. Partiledaren Gustav Kasselstrand var tidigare ordförande för SD:s ungdomsförbund men uteslöts 2015 på grund av "extremistkopplingar".

Enhet

Här är ett parti som önskar mer trygghet och harmoni. Man vill "prioritera all mänsklig omsorg som barnomsorg, handikapp- och åldringsvård samt friskvård" och önskar att solidaritet och medkänsla ska styra. Partiet förespråkar en slags medborgarlön. Enhet startade redan år 1990, och fick 6 277 röster i förra valet.

Svenska Förnufts Partiet

Här är det förnuftet som ska segra, menar partiet som anser att det är liktydigt med alltifrån hårdare straff till begränsad invandring, utträde ur EU och ett stopp för "utbyggnaden av Ostlänkens snabbjärnvägs framdragning".

Klassiskt liberala partiet

Slopa kommunala bostäder, statligt kulturstöd och avkriminalisera cannabis. Så lyder ett axplock av förslag från partiets partiprogram. Klassiskt liberala partiet tror på "ett samhälle där individerna ges makten över sina egna liv" och utser polismyndigheten till en av få myndigheter som behövs. I förra valet fick partiet 1 210 röster.

Medborgerlig Samling

Liberalkonservativt parti som vill begränsa statens inflytande, öka antalet poliser, "stänga bidragskranarna" och införa tidiga skolbetyg. Partiet, som tidigare hette Borgerlig Framtid, anser också att medborgarskap i dag "skänks bort på ett lättvindigt sätt". Partiledaren äger för övrigt bolaget som driver sajten Nyheter Idag.

Annons

Landsbygdspartiet Oberoende

Har två tidigare riksdagsval bakom sig och vann mandat i flera kommuner 2014. Säger själva att de är partiet för alla som lever på landsbygden. Traditioner ska bevaras och landsbygden leva. Partiet förespråkar 100 procents självförsörjning för både baslivsmedel, energi och drivmedel. Och när det kommer till rovdjurspolitik säger man "helt nej till frilevande varg i Sverige", enligt partiprogrammet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons