TT-Inrikes

Göteborgspolisen satsar på FLO

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Den brittiska utredningsmetoden FLO, som fokuserar på bra kontakt med brottsoffers anhöriga, får allt större genomslag i Sverige. I Göteborg arbetar en grupp specialutredare i enlighet med FLO, inte minst i fall kopplade till gängkonflikter.(TT)

Den brittiska utredningsmetoden FLO, som fokuserar på bra kontakt med brottsoffers anhöriga, får allt större genomslag i Sverige. I Göteborg arbetar en grupp specialutredare i enlighet med FLO, inte minst i fall kopplade till gängkonflikter.

– Vi har ganska dålig uppklarningsprocent på de grova våldsbrotten, och vi har jobbat med anhöriga även innan naturligtvis, men nu gör man det mer strukturerat och man finns med mycket mer nu, säger Lotta Börjesson, som ingår i gruppen, till P4 Göteborg.

Tanken är bland annat att bryta den tystnadskultur gentemot polisen som råder i vissa kretsar. I Storbritannien ses FLO som det tredje viktigaste verktyget man har i utredningar om grova våldsbrott, efter teknisk bevisning och kameraövervakning.

FLO står för Family Liaison Officer, syftande på poliser som arbetar för att skapa förtroende hos anhöriga. Förutom i Västra Götaland används FLO även i Skåne och Stockholm.