TT-Inrikes

Framgång i medicinstudie mot livmodercancer

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Enligt läkemedelsbolagen Astra Zeneca och Merck har ett gemensamt utvecklat läkemedel mot livmodercancer visat sig framgångsrikt. En så kallad fas 3-prövning visar att medlet Lynparza bromsar upp tillväxten av cancerceller hos kvinnor med nydiagnostiserad livmodercancer med så kallad BRCA-mutation.(TT)

Enligt läkemedelsbolagen Astra Zeneca och Merck har ett gemensamt utvecklat läkemedel mot livmodercancer visat sig framgångsrikt. En så kallad fas 3-prövning visar att medlet Lynparza bromsar upp tillväxten av cancerceller hos kvinnor med nydiagnostiserad livmodercancer med så kallad BRCA-mutation.

Lynparza blockerar cancercellernas förmåga att reparera sin genetiska kod. När det ges som komplement till cellgifter har tumörerna minskat hos sex av tio kvinnor tre år in i studien. I en grupp kvinnor som enbart fått cellgifter har 28 procent klarat sig från tumörtillväxt, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Efter fyra år hade över 50 procent av dem som fått medlet fortfarande ingen tillväxt, att jämföra med 11 procent i den andra gruppen.

BRCA-muterade cancerceller har begränsad förmåga att återskapa sin genetiska kod när de attackeras under delningsprocessen.