TT-Inrikes

Förundersökning inledd om politikers lägenhet

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Åklagare har beslutat att inleda en förundersökning om misstänkt bedrägeri i samband med riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahls lägenhetshyra.(TT)

"Med hänsyn till sekretess kan jag inte berätta vad som ligger till grund för mitt beslut att inleda förundersökning, eftersom det skulle riskera att skada brottsutredningen. Av samma skäl kan jag heller inte berätta vilka utredningsåtgärder som nu inledningsvis ska vidtas", säger vice överåklagare Bengt Åsbäck vid Särskilda åklagarkammaren.

Hyrde makens lägenhet

Aftonbladet avslöjade i början av mars att Carlsson Löfdahl under flera år hyrt sin makes lägenhet för 13 000 kronor i månaden och fått ersättning från riksdagen för det, trots att avgiften för lägenheten endast var 2 500 kronor i månaden.

Emma Carlsson Löfdahl var tidigare medlem i Liberalerna men lämnade partiet efter avslöjandet.

"Men jag tänker inte låta mig tvingas bort från riksdagen pga ett mediadrev och ett fegt parti som inte orkar hålla emot när det stormar", skrev hon i ett Facebookinlägg där hon uppger att hon behåller sin riksdagsplats till dess att åklagaren kommer med sitt beslut.

En förundersökning om misstänkt bedrägeri är alltså inledd, men det finns i dagsläget ingen konkret brottsmisstanke mot någon person, enligt Åklagarmyndigheten.

"Inga uppgifter"

Åklagare Bengt Åsbäck kommenterar inte fallet.

"Med hänsyn till förundersökningssekretessen har jag inga uppgifter att lämna utöver pressmeddelandet", uppger han för TT via mejl.

TT har sökt Emma Carlsson Löfdahl för en kommentar.