TT-Inrikes

Förtidsröster sena till vallokaler i Stockholm

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Postnords leveranser av förtidsröster till vallokaler i Stockholmsområdet har försenats. - De som räknar rösterna får det jobbigare, säger Roger Wihlborg, handläggare på valnämndens kansli i Stockholms stad, till TT.(TT)

Enligt Valmyndighetens överenskommelse med Postnord ska förtidsrösterna ha nått vallokalerna senast vid halv tio på morgonen, men enligt Wihlborg har det i dag dröjt ytterligare flera timmar.

Arbetet med att kontrollera förtidsrösterna och notera dem i röstlängden blir nu försenat, vilket också kan påverka kvällens räkning.

– Vanligtvis brukar man klara av det arbetet bättre under förmiddagen. Nu kanske man inte hinner klart med förtidsrösterna innan klockan 20, säger Roger Wihlborg.

– Det kan bli att rapporteringen till Valmyndigheten fördröjs, men större konsekvenser än så har det inte.

I Stockholm berörs valkretsarna i innerstaden och i söderort. Enligt Aftonbladet är även områden i bland annat Botkyrka drabbade.

Anledningen till förseningen uppges vara problem vid sorteringen på Årsta postterminal.

– Vi beklagar att det blir förseningar, det är synd. Det är en konsekvens av att förtidsröstningen har ökat kraftigt. Det gör att vi inte bemannat upp tillräckligt, säger Henrik Ishihara, presstalesperson på Postnord, till Aftonbladet.