TT-Inrikes

Fler renar dödade i trafiken

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Hittills i år har 431 renar dödats i trafiken i Sveriges fyra nordligaste län - Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västerbotten. Det är en fördubbling jämfört med hur det såg ut under samma period i fjol, rapporterar Sameradion och SVT Sápmi.(TT)

Hittills i år har 431 renar dödats i trafiken i Sveriges fyra nordligaste län - Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västerbotten. Det är en fördubbling jämfört med hur det såg ut under samma period i fjol, rapporterar Sameradion och SVT Sápmi.

Enligt statistiken, som polisen sammanställt, har antalet dödade renar i trafiken ökat markant de senaste åren. I fjol hamnade siffran på 2 500, vilket är en ökning med tusen fall av trafikdödade renar sedan 2013.

Norrbottens län är särskilt drabbat. Där dödades över 1 400 renar på vägarna förra året, vilket är en ökning med mer än 600 djur jämfört med för fem år sedan. Den här utvecklingen gäller dock inte bara renar, visar polisens statistik. Dödstalen i trafiken ökar för alla djur.

– Det är väldigt beklämmande att statistiken varje år bara ökar och ökar. Och nu hade vi tur, vi hade bara elva skadade (personer) i trafiken i fjol och ingen dödsolycka. Men vi måste få till en attitydförändring hos bilisterna, säger Joakim Lundqvist på polisregion Nord till P4 Norrbotten.